Blaty kuchenne
Blaty kuchenne – jaki rodzaj możesz wybrać?
Blaty kuchenne są wykonywane z różnych materiałów, które mają inne właściwości oraz inaczej prezentują się w kuchni. Przy wyborze blatu kierujemy się nie tylko tym, jak wpłynie on na ogólny wystrój kuchni, ale także bierzemy pod uwagę jego jakość oraz wytrzymałość. Jakie blaty są dostępne na rynku?
- Blaty wiórowe – są najtańsze, ale wymagają dodatkowej ochrony przed wilgocią. Jako że w kuchni nie trudno o rozlanie wody lub innej cieczy, warto o to zadbać.
- Blaty drewniane – wnoszą do kuchni odrobinę natury. Doskonale sprawdzają się w stylach rustykalnym i klasycznym. Wymagają jednak szczególnej pielęgnacji.
- Blaty kamienne – najczęściej granitowe lub marmurowe. Ładnie prezentują się w kuchni, są odporne na uszkodzenia i łatwo się je czyści.
- Blaty kompozytowe – czyli wykonane z mieszanki mineralno-akrylowej. Są lekkie, ale twarde. Nie trzeba dodatkowo chronić ich przed działaniem wilgoci.
- Blaty szklane – również łatwo utrzymać ich czystość. Warto zadbać o to, by szklany blat był wykonany ze szkła hartowanego, ponieważ tylko wtedy będzie naprawdę wytrzymały. Ten rodzaj blatów szczególnie sprawdzi się w kuchniach o nowoczesnym wystroju.
Komentarze
Prześlij komentarz